Hoppa till sidans innehåll

Försäsong och livet på touren!

12 OKT 2021 22:00
Sara och Liv klubbens landslagstjejer i EuropaCuplaget har kommit en bit in i försäsongsträningen. Vi fick ett möte över facetime och kände dom lite på pulsen, hur är det egentligen att vara på touren och att leva som elitidrottare?
  • Skapad: 12 OKT 2021 22:00

Sara Rask och Liv Ceder är idag båda etablerade i Ski Team Sweden Alpint och Europa Cuplaget. Sara går in i sin femte säsong med landslaget och Liv går in i sin tredje säsong. Båda tjejerna kommer från en bra förra säsong med fina prestationer och resultat. Sara blev 3a i slalom i den totala Europacupen och det innebär en egen startplats på världscuptävlingarna (WC) i samma disciplin. Liv blev 11 i samma total slalom-Europacupen och med det kommer hon troligen att starta i första startgrupp på dom flesta tävlingarna kommande säsong.

Just nu är dom i Stelvio i Italien på träningsläger men tyvärr har lägret kantats av dåligt väder och inställd skidträning.  - Det blir ganska trist på en glaciär när man inte kan träna, säger båda i kör, när allt man vill är att träna och åka skidor.

 

Under försäsongen har dom innan Stelvio varit på läger i Saas-Fee i Schweiz. Första lägret tyckte Sara fungerade väldigt bra, det var bra skidåkning och bra väder och hon var taggad och kom igång ordentligt med skidåkningen. Liv hade det lite tuffare på första lägret med en kropp som ömmade överallt. Hon hade en seg och långdragen förkylning under sommaren som gjorde att fysträningen inte blev som planerat vilket resulterade i en öm kropp på första lägret.

Under första lägret trimmas också all ny utrustning in, pjäxor och skidor ska testas och väljas.

Till läger två, också det i Saas-Fee så gick det en förkylning runt bland laget och båda fick en släng av viruset och då blev det vila och TV serier. Nu under läger tre känner båda att det börjar kännas bättre och känslan för svängar börjar infinna sig och formen går åt rätt håll.

Livet på touren är inte bara skidåkning. Det är mycket tid över mellan träningspassen som ska fyllas. Såklart blir det en del fyspass, men det blir också en hel del kul som fotbollstennis, tennis, TV serier, spelkort och chill.

 

Hur ser en dag ut på ett glaciärläger?

Vi går upp mellan kl 05.00-06.00 för att vara i backen tidigt. Till frukost blir det gröt med någon frukt, kaffe och macka. Sen är det träning och när man är klar blir det lunch, i Italien blir det sallad till förrätt, pasta och sen en köttbit. Efter lunchen brukar vi vila och det är verkligen skönt att ladda kroppen med vila efter träning. När vi gick i gymnasiet var det ofta något skolarbete som skulle göras och det blev ofta under vilan som man tog igen det. Efter vilan, blir det ett fyspass och där är det lite beroende på dagsformen vilken typ av pass det blir. Sen är det fysfika, som oftast är yoghurt och macka. Efter fysfika brukar dom umgås, kanske gå en promenad och sen blir det middag med samma upplägg som till lunch. Maten är helt ok, men båda tjejerna har lite utmaningar med mat med olika allergier och det är tyvärr lite klurigt i södra Europa med allergier. Hotellen har inte riktigt koll på hur det ska hanteras, så ibland blir det lite tråkigt med maten.

 

När man är på läger så bor man oftast tillsammans men någon i laget och på just detta läger bor Sara och Liv tillsammans. Dom instämmer i att det är väldigt härligt att vara från samma klubb, dom har åkt skidor sedan dom träffades i U12 och känner varandra väl. Men man väljer inte sin rumskompis vilket dom också tycker är bra, man lär känna alla lagmedlemmar väldigt bra eftersom tränarna blandar vem man bor med.

 

Vad gör ni när inte är på läger?

Då är vi hemma och det betyder Stockholm. Vi fystränar mycket när vi är hemma och gärna tillsammans och oftast på Bosön. Det är en också en kul och inspirerande miljö att träna i på Bosön. Det brukar oftast vara en hel del skidåkare där och träna så det blir ganska socialt vilket också är kul.  

 

Tävlingssäsongen kryper allt närmre och Sara som har en egen startplats till världscuptävlingarna i slalom ser fram emot första tävlingen i Levi i Finland. Liv har inte någon startplats till Levi, men då Sverige har ganska många startplatser i slalom så finns det möjlighet att starta om man kör riktigt bra på träningar. Det är en tydlig målbild på träningarna för henne, att få starta WC igen. Liv gjorde en intressant WC-debut under förra säsongen på sin födelsedag i mars i Åre. Hon tog sig inte vidare men blev 33a vilket är snörpligt nära för att kvala in för åk 2.

 

Annars när det gäller tjejernas mål för säsongen så är det tydligt att de båda satsar stort och högt. Saras mål att börja ta poäng och etablera sig i WC. Hon tog sin första poäng förra året i Flachau och sen blev hon 31 i två WC tävlingar, superkul men frustrerande och precis på fel sida om kvalgränsen. Kommande säsongen vill hon ta ett tydligt kliv och etableras sig som en åkare på världscupen.

 

Livs målsättning för kommande säsong är att vara en del av truppen till JVM och där siktar hon på medalj. Hon vill också ha en ännu bättre säsong i Europacupen och bli helt etablerad där. Men det finns också en målbild om att starta världscupen och ta poäng.  

 

Vad är det bästa med att vara i landslaget?

Utan tvekan all service och support man får med allt, både med skidfix men också med att boka boende och resa till och från läger. Dessutom är vi få åkare på en tränare och det är stor skillnad jämfört med gymnasiet. - Allt är serverat och vi kan bara fokusera på att åka skidor, som är det vi gillar!

 

En sista fråga till dom glada tjejerna över facetime.

 

Vad är det bästa med att vara skidåkare?

Liv svarar snabbt att det är att ha kul i backen! - Känslan att slå plast, säger hon och ler med hela ansiktet. Men lägger snabbt till att det är roligt att tävla också.

Sara svarar att hon gillar att tävla, att stå på start är en känsla som hon gillar. Men också att följa sin egen utveckling och känna hur bra hon kan bli.

Vi säger hejdå och jag tackar för intervjun. Och såklart önskar vi båda ett stort lycka till i vinter.

Foto: privata och Skiteam Sweden alpint

Skribent: Suzanne Ceder
E-post: Adressen Gömd

LIVERESULTAT


Köpa klubbkläder?

I vår klubbshop  kan du köpa SSLKs klubbkläder från Huski Wear. 


Bli medlem?

Här finns information om att bli medlem och länk till medlemsansökan


Ny adress?

Glöm inte att meddela administratören för din grupp och This is a mailto link om du ändrar e-post eller telefonnummer.


 

 

Postadress:
Sollentuna SLK - Skidor
Box 438
19124 Sollentuna

Besöksadress:
Väsjöbacken
19248 Sollentuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

Huvudsponsorer

Cramo

Riksbyggen - Rum för hela livet

 

Samarbetspartner Guld

Rossignol

MPC Consulting

 

Samarbetspartner Silver

Adtraction

Alpingaraget

 

Samarbetspartner Brons

Avanti Alpin

Sollentuna Bildemontering

Susanne Persson Fastighetsförmedling AB

Mountain lodge & resort - www.klovsjopanorama.se