Hoppa till sidans innehåll

Välkommen till SSLK U14:2 Säsongen 2017-18(2)

22 NOV 2017 23:00
 • Skapad: 22 NOV 2017 23:00

1. Välkommen till SSLK U14:2!
Skidsäsongen 2017/18 ser ut att bli spännande. För det första har vi en stor kull duktiga och motiverade åkare som ser fram emot att komma ut på snö och för det andra så ökar vi resurserna, förbereder oss tidigare än någonsin och organiserar oss bättre som tränargrupp. Vi är medvetna att några av er som fått detta e-mail ännu inte bekräftat att ert barn ska vara med denna säsong och vi ber er i sådant fall kontakta Helen Andersson (Helene.Andersson@juridicum.su.se) snarast så att vi vet hur gruppen ser ut.
2. Säsongens övergripande målsättning och förberedelser
U14:2-gruppen är en grupp av åkare som av olika skäl inte valt att träna med den mer elitsatsande tävlingsgruppen U14:1. Vi ser därför att U14:2 är en viktig grupp som hjälper ungdomar att fortsätta med idrott och skidåkning utan att vilja vara bäst på regional eller nationell nivå. Färdigheterna i gruppen skiljer sig också åt och målet för oss tränare i U14:2 är därför att träna gruppen utifrån en målsättning att varje skidåkare ska ha möjlighet att utvecklas utifrån sina egna färdigheter och vill träna och tävla för att det är roligt, där vi ser varje individ i gruppen. Vi tränare kommer att se till att varje enskild åkare under säsongen kommer att bära med sig tre unika utvecklingsområden som han eller hon ska tänka särskilt på för att bli en bättre skidåkare och lyckas bättre på tävling. På så sätt förväntar vi oss att stimulera varje åkare till prestera bättre färdighet och resultat genom att kunna kontrollera fyra färdigheter på skidor; position, balans, kantreglering och dynamik/rytm.
3. Säsongens upplägg i stort
Under de två tränarmöten vi haft under sommaren har vi skapat ett systematiskt upplägg på träningen för den kommande säsongen, som i Stockholmsområdet sträcker sig från barmarksträningen med start i september fram till mars eller april kommande år beroende på hur länge snötäcket ligger kvar. I början av säsongen längs tonvikten på gruppsamhörighet, styrka, rörelse och teknik för att i slutet av den gå över i ett större fokus på färdighet och tävlingsresultat.

 

3. TVÅ spännande läger!
Klubben har i flera år haft som tradition att anordna ett familjeläger i Vemdalen (framöver kommer det att bli Klövsjö) där tränare, familj och åkare får möjlighet att träffas tidigt på säsongen. U14:2 lägger stor vikt på att alla åkare deltar i familjelägret av flera skäl:

 • Det är sannolikt den första kontakten med snö för säsongen och det är ett bra tillfälle att komma igång på skidor inför skidsäsongen.
 • Det är viktigt för åkare att lära känna varandra och bygga gemenskap så tidigt som möjligt.
 • Det är bra för tränare att lära känna alla åkare i gruppen och beroende på olika grad av färdighet få möjlighet att lägga upp ett träningsprogram inför träningen hemma i Väsjöbacken.
Det andra nyinlagda lägret den sista helgen i januari är också ett viktigt läger. Vid det här laget har åkarna i gruppen börjat anpassa sig till säsongens skidåkning, börjat utvecklas som åkare och har kört några SL-tävlingar i Klubbcupen. Ett GS-läger och fartläger kommer därför att läggas i Ramundberget sista helgen i Januari och det är därför viktigt att alla deltar av flera orsaker:
 • Under februari månad börjar Klubbcupen gradvis att övergå i GS-tävlingar och syftet med januarilägret är att under några dagar tillsammans i Ramundberget träna GS och fartåkning för att vara väl förberedda.
 • Åkarna kommer därför att ha mycket roligare under tävlingsarrangemangen under resten av säsongen eftersom de kommer att kunna prestera bättre.
 • Åkarna har vid det här laget börjat att lära känna varandra väl och det är bra att de ges möjlighet att också umgås socialt en helg för att förbättra samhörigheten i gruppen ytterligare.
Huvudambitionen är därför att alla åkare ska med på båda läger.
4. Tränarna
Att bedriva träningen och hjälpa till vid tävling för en grupp på cirka 25 åkare kräver en hel del resurser, förberedelser och organisering. För säsongen 2017/18 står därför sex tränare till åkarnas förfogande. För att kunna fungera effektivt har tränargruppen - förutom att delta och bedriva träning - delats in i följande roller:
 • Huvudtränare och ansvar för tränarsamordning och kommunikation med klubben – Björn Hansson (This is a mailto link).
 • Tränaransvarig och planerare för övningar – Peter Håkansson och David Ponselius
 • Kommunikationsansvarig och kontakt för alla glada föräldrar – Christian Andersson
 • Lägeransvarig med planering av familjelägret och GS-lägret – Anders Gustafsson
 • Materialansvarig för både träning, tävling och läger – Björn Ingemarsson
 • Assisterande juniortränare – snart klart (duktig junior, förra året i U14/16)
Träninspassens upplägg kommer att i stort följa Klubbcupens tävlingsupplägg, dvs att i inledningen av säsongen fokusera på SL och i slutet av säsongen fokusera på GS samt introduktion till fartåkning. Tränarna kommer att ha en tydlig struktur på träningspassen som alltid kommer att bestå av tre delar:
 1. Samling med diskussion om syfte och metoder under träningspasset samt närvarokontroll. (5 min)
 2. Uppvärmning & Genomförande. (1h20min)
 3. Samling och utvärdering av träningspassets och åkarnas resultat. (5 min)
Sist men inte minst – vi ska ha roligt på våra träningar och tävlingar och ta med oss det positiva efter varje träning och tävling.Vi har också bjudit in den före detta landslagsåkaren Anton Larsson till några av träningspassen för att hjälpa våra ungdomar med teknikutvecklingen. Han är en fantastiskt trevlig kille!
5. Kommunikation
SSLK har under året lagt ned mycket tid att bygga en ny hemsida som ni hittar på www.sslk.nu. Under fliken “Träningsgrupper” och “U14:2” kommer ni att hitta all information ni behöver under säsongen och där finns också möjlighet att “prenumerera” på information och kalender så att ni inte missar någon information. Mer om det senare.
7. Att vara skidförälder
Att vara skidförälder innebär att skapa bästa möjliga förutsättningar för åkaren att utvecklas som skidåkare och som idrottsman/kvinna. Föräldrar fyller emellanåt också en viktig uppgift som stöd för åkaren under träning och tävling. Vår erfarenhet visar att en gemensam satsning på idrotten skapar åkare med trygghet och självförtroende som i sin tur skapar harmoni och resultat. Därför är det viktigt att som förälder emellanåt komma och titta på träningspass och tävlingspass och ni är alltid välkomna att ta kontakt med oss tränare. Vi ber er därför hjälpa oss med följande:
 • Hjälper åkaren att komma i tid till varje träningspass och tävling.
 • Alltid ser till att åkaren har rätt utrustning och slipade stålkanter.
 • Är insatta i verksamhetens mål och regler
 • Har god kontakt med tränare och andra föräldrar
 • Visar intresse för sitt eget och andra barns idrottande
 • Sprider positiv energi till alla under träning och tävling
 • Skapar delaktighet och gemenskap genom att emellanåt hjälpa till på träningspass eller tävling.
För de föräldrar som också vill passa på att beställa nya klubbkläder (i ny design!) inför säsongen så rekommenderar vi att ni gör detta omgående för leverans innan säsongens början: http://www.sslk.nu/Nyheter/Aktuellt/bestallningavklubbklader/. Det finns både nya fartdräkter och nya överdragskläder (jacka och byxa). Kolla också gärna in Köp/Sälj-sidan för en uppgradering av säsongens utrustning: http://kopsalj.sslk.nu.
8. Att vara skidåkare i U14:2
Målet som åkare i U14:2 ska först och främst vara att utveckla tekniken som slalom- och storslalomåkare och förbättra sitt personliga tävlingsresultat. Det gör vi genom väl planerade träningspass och medverkan i klubbens egna tävlingar i Klubbcupen där samtliga åkare skall deltaga. Vi följer också klubbens väl utvecklade regler för sportslighet som är ett mycket viktigt område där alla åkare:

 • Kommer på alla träningar och alla tävlingar i Klubbcupen.
 • Uppträder på ett positivt och bra sätt på både träning och tävling, även under dåliga prestationer.
 • Hjälper till att skapa ett bra träningspass genom att göra sitt bästa.
 • Ger alla en chans att komma till tals och lyssnar på andra.
 • Ger beröm till sina skidkamrater.
 • Gör sitt bästa på alla träningspass.
 • Säger hej och hej då till sina klubbkompisar.
 • Alltid åka två och två i liften (man väntar in varandra)
Dessa punkter kommer vi att gå igenom med alla åkare då gruppen drar igång och hoppas på ert stöd.
9. Kalender
Kalendern kommer strax att finnas på hemsidan men kortfattat gäller följande:
 • 4:e September: Det här måste ni komma på! Mycket intressant föreläsning för alla föräldar av Thomas Fogdö, Sollentuna bibliotek, 18.00-21.00. Han är en grym föreläsare. 
 • 7-9:e September: Alpingaraget bjuder in till racedagar inför den kommande säsongen med förmånliga priser på raceutrustning.
 • 13:e September: Start med barmarksträning utomhus, hålls vid Väsjöbacken varje onsdag kl 18.00-19.30. Totalt 3 pass.
 • 17:e September: Löpartävlingen Skutkutet i Väsjöbacken! Se http://www.sslk.nu/tavling/tavlingsinformation/skutkutetvasjobacken179/.
 • 4:e Oktober: Start med barmarksträning inomhus, hålls varje onsdag kl 18.00-19.30. Totalt 9 pass fram tom 6:e December. (ej vecka 44, lov). Föräldrarmöte!
 • 21:a Oktober: Skidbytardag i Stinsen. http://www.sslk.nu/Nyheter/Aktuellt/skidbytardagistinsen2110/
 • 8-10:e December: Familjeläger i Klövsjö med klubbmästerskap i GS följt av jul- och nyårsuppehåll. 
 • 9:e Januari: Start med snöträning i Väsjöbacken, beroende på snö. Tisdagar och torsdagar 19.30-21.00. Dela backen med U16 och U16:2. Tävlingstillfällena i Klubbcupen kommer att annonseras av klubben inom kort. Vi kommer också vara med och tävla vid antingen Lilla Världscupen eller någon liknande tävling för att testa på att tävla i andra backar.
 • 25-28:e Januari: GS-läger i Ramundberget, särskilt framtagen för U14:2 (inga andra grupper deltar).
10. Vad behöver vi från dig idag?
Vi ser fram emot att träffa både föräldrar och åkare inom kort och det enda vi behöver veta ifrån dig redan idag är huruvida du kan bekräfta att din åkare kommer att vara med på:
 
 • Familjelägret i Klövsjö 8-10:e december (program kommer)?
 • GS- och fartlägret i Ramundberget 25-28:e januari (program kommer)?
Vi som tränar U14:2 den kommande säsongen är en grupp glada amatörföräldrar så vi gör vad vi kan och hoppas på det bästa - är det något vi kan göra bättre är ni välkomna att hjälpa till.
Pray for snow!
Björn och Björn, David, Anders, Peter och Christian
Skribent: Jonas Bredin
Epost: Adressen Gömd

U10:1 på Facebook   U10:1 på Instagram

Postadress:
Sollentuna SLK - Skidor
Box 721
19127 Sollentuna

Besöksadress:
Väsjöbacken
19248 Sollentuna

Kontakt:
Tel: 08-929161
E-post: This is a mailto link

Se all info

Huvudsponsorer

Cramo

Samsyn Väsjön

 

Samarbetspartner Guld

Rossignol

 

Samarbetspartner Silver

Adtraction

Alpingaraget

 

Samarbetspartner Brons

Avanti Alpin

Sollentuna Bildemontering

Susanne Persson Fastighetsförmedling AB

Mountain lodge & resort - www.klovsjopanorama.se