Skidvård
Nedan finner ni en sammanfattning av den komprimerade skidvårdsutbildningen jag höll i samband med föräldramötet. Det här funkar för mig. Kom dock ihåg att det finns lika många teorier kring detta som det finns ”skidvårdare” och att det bästa är att experimentera sig fram med detta som bas. Övning ger färdighet!
Basutrustning
Vallabord, snickarbänk eller dylikt
Skidhållare
Filhållare för hängning respektive kantslipning
Gummisnoddar för hålla undan skistoppers
Filar (medium samt pansarfil)
Brynen (stenbryne räcker)
Kantborttagare
Vallajärn
Grundvalla
Plastsickel
Borstar (koppar/mässing samt nylon räcker för denna nivå)
Pensel
Trasa
Slipa/Fila
1) Ta bort skistoppern med en kraftig gummisnodd
2) Sätt skidan i skidhållaren
3) Känn efter så att stålkanten är jämn. Om den inte är det bör eventuella hack (så kallade grader) jämnas till med ett bryne (ett stenbryne funkar bra). Vid allvarligare skador kan det vara läge att ta till pansarfilen (i filhållare – se nedan). Funkar inte det är det bara att lämna in skidan för en maskinslip.
4) Hängvinkel. Sätt filen i filhållaren för ”hängning” och häng kanten i önskad vinkel från undersidan. Detta behöver inte göras varje gång skidorna filas, men alltid om sidorna är nya för att få önskad vinkel. Jag använder en hängvinkel på 1 grad. Det är även vanligt att använda 1/2 (0.5) grad. Önskad vinkel ställs lätt in på filhållaren.
5) Kantvinkel. Sätt filen i filhållaren för kantvinkeln och dra längs kanten på skidan med jämt tryck. Jag brukar använda en kantvinkel på 87 grader. Det är även vanligt med 88 grader. Försök att ta lika mycket längs med hela kanten. Säkerställ att ni drar åt samma håll som pilen på filen. Det ska bli spån när ni filar. Annars trycker ni för lite. Om ni är osäkra på om filen tar eller inte kan ni måla stålkanten med en svart spritpenna. Om filen inte tar kan det bero på att plastkanten ligger an mot stålkanten ”ända ut” och att filens spår därmed fylls med plast. Om så är fallet tas plastkanten ”ner” med hjälp av en kantborttagare. Detta kommer att inträffa förr eller senare i takt med att stålkanten filas ner. När en skida är ny är det lika bra att ta ner plastkanten ordentligt på en gång så att man slipper tänka på det på ett tag. Om filen ”slinter” när ni drar längs kanten har ni sannolikt fått en härdning. Detta kan inträffa om barnet har åkt på en sten och det därmed har uppstått en kraftig värmeutveckling i kanten. Använd i så fall en pansarfil i filhållaren för att få bort härdningen. Fila därefter med en vanlig fil.
6) Använd en pensel eller nylonborste för att avlägsna filspån från kanten.
7) Ta bort ”råeggen” på kanten efter att ni har filat den. Detta görs lämpligen med ett stenbryne. Lägg brynet mot kanten, tilta det lite och dra en gång längs med hela kanten. Detta gör att kanten håller sig vass längre.
Valla
1) Sickla skidan för att få bort metallspån etc. från filning
2) Borsta bort skräp med en koppar/mässingsborste
3) Torka bort damm etc. med en trasa
4) Valla med vallajärn. En grundvalla (blå, röd eller gul beroende på temperatur i snön) räcker gott och väl på denna nivå. Lämplig temperatur på vallajärnet står på vallaförpackningen. Droppa på vallan över hela skidan med järnet. Kör över skidan en gång ”slarvigt” för att fördela ut vallan. Kör därefter över skidan två gånger långsamt med järnet på tvären. (Valladuk kan användas, men är ej nödvändigt).
5) Skidan bör svalna minst 20 minuter. Gärna längre.
6) Sickla av skidan ordentligt. Det ska se ut som om det inte finns någon valla kvar.
7) Borsta av belaget med nylonbosten. Mer ”avancerade” borstar är överkurs på den här nivån.
Övrigt
1) Om barnet upplever att skidorna ”hugger” i ingång till sväng (kanske inte aktuellt i U8, men potentiellt senare) kan en del av kanten (ca 10cm i toppen) ”slöas” ner med ett gummibryne. Jag (mina barn) har dock aldrig upplevt detta som nödvändigt. Gummibrynet kan även användas för att ta bort ytrost från stålkanten.
2) Använd ”stroppar/flärpar” för att hålla ihop skidorna och undvika att kanterna ligger emot varandra för att behålla skärpan.
3) Sickeln måste vara vass för att fungera. De flesta sickelslipar jag har provat är nästintill värdelösa så jag använder en lång pansarfil. Det fungerar utmärkt.
4) Om belagen är skadade eller kanterna har allvarliga skador kan skidorna lämnas in på en sk. klubbslip på Alpingaraget. Glöm inte att ange önskad kant- och hängvinkel samt att fila upp kanten när ni har hämtat ut skidan. Den blir aldrig tillräcklig vass i maskinen.
KOM IHÅG ATT VASSA STÅLKANTER ÄR EN FÖRUTSÄTTNING FÖR ATT BARNEN SKA KUNNA FÅ UPP SKIDORNA PÅ KANT OCH DÄRMED LÄRA SIG RÄTT TEKNIK!
Magnus Andersson