Logga in | Skapa konto

NYHETER

www.sslk.nu
 KLUBBEN     TÄVLING     MEDLEMSSIDOR     TRÄNING     BLANDAT   

Reseberättelse från AUS/NZE

Den 5:e augusti började min resa "Down Under"! Den långa flygresan som jag hade oroat mig lite för, gick väldigt bra. Först av allt hade jag väldigt tur att slippa betala för övervikten på 85 kg, servicen på flyget med Singapore Airlines var över förväntan och efter en 30h lång flygresa (Stockholm-Frankfurt-Singapore-Melbourne) var jag framme i Melbourne, Australien.

På flygplatsen väntade en av tränarna för "International Racer", som bjudit in mig till Australien, för att köra mig de sista 3h till byn Bright där vi hade vårat Base Camp. Vårt hotell låg mellan 2 stora skidområden, Falls Creek och Mt Hotham.  Bergen och skidorterna i Victoria-området var verkligen över förväntan! Jag hade tänkt mig backar i Stockholm-klassen, men om det bara finns snö (som vissa år kan vara problemet i Australien) så är det nog bara Åre i Sverige som kan mäta sig i storlek på bergen!

Efter ett fåtal träningspass på skidor i Falls Creek var det redan dags för de första tävlingarna i Thredbo. Vilket även har det högsta berget i Australien, lite över 2000 möh. Jag kände mig lite "ringrostig" men tävlingarna gick ändå bra, vilket gör att jag numera kan titulera mig som Australiensisk seniormästare! Lyckades även tappa bort min plånbok, med körkort och VISA-kort, vilket kanske inte är det bästa när man på egen hand gör en lång resa på andra sidan jordklotet! =)

18-24 augusti startade "Australian New Zealand Cup" (ANC) i Mt Hotham. Det var just ANC-tävlingarna, förutom bra skidträning på vintersnö och lägre höjd, som var målet att försöka vinna under resans gång. Klassen på åkarna i ANC var bättre än under Australiska mästerskapen i Thredbo, med många duktiga åkare från USA, Frankrike, Schweiz, Sverige, Norge, Österrike m.fl. Men ANC-tävlingarna startade bra med 2 segrar och 2 andraplatser, vilket direkt gjorde mig till ledare i både slalom- och storslalomcupen.  Att vinna någon av total-cuperna i en disciplin, ger förutom en titel som ANC mästare, en garanti till sämsta startnummer 31 i alla andra kontinentalcuper. Vilket kan vara en stor trygghet framför allt i European Cup och North American Cup, där konkurrensen kan vara mycket hög. Ibland t.o.m. jämförbart med världscup! (http://www.fis-ski.com/uk/news/fisnews/fisnews.html?actu_id_444=1016&actu_page_444=1)

Efter mycket träning och många tävlingar var det skönt att få några vilodagar. De tillbringade jag tillsammans med några av alla de många nya vänner jag redan hade träffat på resan. Det var jag samt 2 amerikaner från New York (tränade tillsammans med International Racer) som bodde hemma hos en Australiensisk vän från Melbourne. Hade av de 2 amerikanerna som varit i Australien tidigare hört att min nya australienska skidkompis bodde mycket flott... men det var bara förnamnet! I ett enormt lyxhus, med 4 meter höga murar runt om och 2st massiva portar i stål, 2st tennisplaner (en grus- och en gräsplan), ute- och inomhuspooler, rum byggda i marmor fyllda av vackra möbler och kristaller, anställda betjänter och många helt otroliga bilar. Min vistelse i Melbourne blev verkligen ett minne för livet!

Den 28 augusti bar det av till Christchurch, Nya Zeeland. Efter en mindre lyckad dag fick jag stanna kvar i Christchurch istället för att åka vidare ner till Queenstown. Allt började så bra på morgonen med en transport till flygplatsen i en av familjens lyxbilar, framme vid incheckningen slapp jag återigen betala övervikt och efter en 3h lång flygresa var jag framme i Nya Zeeland.  Där hade jag missat eller glömt att jag hade ett äpple i datorväskan, vilket innebar en böter på 200 dollar och en hel del strul. Man får absolut inte ha frukt eller liknade med sig in i Nya Zeeland! Detta gjorde att jag även missade den enda dagliga bussen ner till Queenstown. Men tack vare alla de nya kontakter jag skaffat nere "down under" så löste sig allt tillslut ganska bra. Fick sova över hos en skidfamilj från Chistchurch och på morgonen efter blev jag upphämtad av chefen för NZE skidförbund, som körde mig hela vägen ner till Queenstown.

Naturen i Nya Zeeland är helt otrolig och ser verkligen ut som ett sagoland. Det var just nere på syd-ön och runt Queenstown där de spelade in stora delar av filmen Sagan om Ringen. Runt Queenstown finns flera skidområden, och jag fick till några riktigt bra träningsdagar på hård och balkad snö i Coronet Peak. Körde även 2st tävlingar, Nya Zeeländska mästerskapen, i Coronet Peak dock med resultatet DNF (Did Not Finish).

Efter en vecka i Queenstown begav jag mig tillsammans med en träningsgrupp från USA till Roundhill, en skid-träningsanläggning i Tekapo. Där fick vi bästa möjliga uppbackning och kunde träna när och vad vi ville. Så det blev även en hel del fartträning, vilket jag uppskattade.

Vidare till Wanaka och uppföljden av ANC-tävlingarna. Tävlingarna här blev en stor framgång, framför allt i storslalom, där jag genomförde möjligen några av mina två bästa tävlingsåk någonsin och vann med 2 sekunder trots bra motstånd.  Jon Olsson var en av det övriga åkarna i startfältet, och i hans videoblogg kan ni se tävlingsområdet och även hans åk m.m. (http://www.jon-olsson.com/videoblog/?p=327)

Inför de sista finaltävlingarna av ANC i Mt Hutt, var jag i fortsatt ledning i både slalom- och storslalomcupen. Storslalomcupen säkrade jag relativt enkelt med en seger i finalen. I slalomcupen gick det inte lika lätt... Efter en mycket stor miss i 1a åket, där jag behövde ta en "hårnål" från fel håll, låg jag på en 14e plats 3.1 sekunder efter ledande fransmannen. Det var även han som låg 2a i den totala slalomcupen, vilket gjorde mig tvungen att komma sämst 3a om han skulle vinna den sista tävlingen. Jag var verkligen tvungen att satsa allt i 2a åket och var snabbast med 1,5sek och lyckades med den otroliga prestationen att köra upp mig till just 3:e plats! Där med säkrade jag även slalomcupen med 5 poängs marginal och fick med mig den gula vinstnummerlappen hem till Sverige. Denna dramatik kan ni även här följa på Jons blogg. (http://www.jon-olsson.com/videoblog/?p=333)

Den 14 september var hemresan bokad från Christchurch, och efter 200 dollar i kostnad för övervikten fick jag med mig all packning till Australien, för en mellanlandningsdag i Melbourne. Dagen efter var det återigen lite krångel med det tunga skidfodralet och efter ett "hot" om att behöva betala 2500 dollar för skidorna, beslöt jag mig för att skicka fodralet med fraktflyg för 550 dollar. Så efter en 29h lång resa från Melbourne via Singapore-Köpenhamn-Stockholm, var jag hemma igen med min 27 kg tunga väska (vilket var max vad jag fick skicka med flyget) och mitt ca 30kg tunga handbagage!! Var kanske inte det mest behändiga att ta med on-board men det gick bra tillslut.

Min Australien/Nya Zeeland resa har varit den häftigaste, roligaste och mest spännande jag gjort hittills! Jag har haft mycket bra träningsmöjligheter, bra tävlingar, träffat många nya vänner, gjort massor av spännande saker, sett häftiga djur och en otrolig natur. Har fått många nya minnen för livet och vänner jag kommer att ha fortsatt kontakt med. Några av dem har redan bokat resa till Sverige för att hälsa på och tävla i "Påsk Smällen", Sundsvall i slutet av mars.

Mina planer framöver är att åka ner till Saas Fee, Schweiz, den 13:e oktober. Fram till dess ska jag på hemmaplan bedriva hård fysträning! Hoppas ni snart också är igång med skidåkningen och att vi ses i backarna!

Många Skidhälsningar från Fredrik

PS. Om någon inför nästa säsong är intresserad av att göra en liknad resa jag gjorde. Kan NI genom MIG ta kontakt med International Racer, vilket bl.a. anordnar skidträning i Australien på försäsongen. Kan lova att det blir en oförglömlig resa med många nya äventyr, väldigt annorlunda skidnatur jämfört med Sverige och Europa. Hör av ER om det finns intresse på min mail: fredrik_nordh(at)hotmail.com

2008-09-23
Senast uppdaterad: Sidunderhåll: Björn T. Hallberg