Hoppa till sidans innehåll

Till skidgymnasiet i höst!

18 JUN 2018 21:23
SSLKs värdegrund och motto ”Flest på start, många på pallen” har gett ett tydligt resultat de senaste tre åren. Till hösten har vi tio åkare som börjar på skidgymnasier, läs intervjun med dem nedan!
  • Uppdaterad: 20 JUN 2018 07:52

 SSLK är en tävlingsklubb som samtidigt arbetar målmedvetet med bredd, vilket innebär att vi ska bidra till åkarnas utveckling. För de åkare som har ambition att göra skidkarriär ska klubben förbereda dem för skidgymnasium. Vi har idag 36 åkare på skidgymnasier.

I år har samtliga tio aktiva åkare blivit intagna på skidgymnasium, både på RIG (Riksidrottsgymnasium) och NIU (Nationell Idrottsutbildning). Sex Sollentunaåkare antogs på RIG-platser i Gällivare, Järpen och Malung.

För att få en bild av våra åkares förväntningar, vad de kommer att sakna och vilka tips de har till sina yngre klubbkompisar har vi ställt några frågor till alla tio: Melvin Wahlund (Gällivare), John Ek (Sundsvall), Isa Carlström, Ture Hamrén, Cissi Malm (Järpen), Carl Dalmalm och Adam Wrenkler (Torsby), Fabian Wallman (Uppsala), Emma Sahlin och Albin Åhs (Malung).

När bestämde du dig för att du ville satsa mot att komma in på skidgymnasium?

Carl och Emma: Sedan länge, skidåkningen har varit en stor del av mitt liv och jag har alltid velat åka så mycket skidor som möjligt.

Cissi: Jag vetat att jag ville gå i Järpen sen jag var tio år.

Isa och Ture: Det var under andra året i U14.

Albin, Fabian, John, Melvin: Sen vi började i U16.

Adam: Det var under denna säsong eftersom jag bröt benet förra säsongen och jag var osäker på hur det skulle vara att åka skidor igen,

Vad har varit viktigast för din utveckling hittills?

Albin och Ture: Vi har åkt mycket skidor, både i bana men även fritt i park, skog och offpist.

Isa: Att hela tiden vilja utvecklas och göra mitt bästa, men även mina föräldrar som har kunnat skjutsa mig och vara med som stöd.

Cissi: En bra balans mellan fys, skidteknik, kompisar och en bra tränare har varit allt jag behövt för att känna mig lycklig och motiverad.

Adam: Allt stöd från familjen, bra kompisar som pushar en, bra tränare som alltid är på alla träningar och tävlingar och som ser vad man behöver förbättra. Och sist men inte minst styrketräningen.

Vad tycker du har varit bäst med att träna och tävla för SSLK?

Emma: Det är världens bästa gäng som alltid hejar på och stöttar varandra. Vi tränar och tävlar som ett lag och har för det mesta positiv inställning, det är nog det som gör att vi har så roligt tillsammans!

Melvin: Den otroliga gemenskapen vi har haft i klubben och främst vi åkare i 02-gruppen. Alla som hejar på och stöttar varandra samt alla läger och tränare som har engagerat sig i min utveckling.

John: Sammanhållningen i gruppen. Att längta till träningarna för att träffa kompisarna och ha kul. Sen att hela tiden få feedback och positiv energi.

Vad ser du mest fram emot på skidgymnasiet?

Albin: Att få börja tävla i FIS, börja träna på en annan nivå och sätta nya mål. Men även att få nya tränare och lära känna de andra eleverna. Flytta hemifrån känns spännande!

Cissi: Att få möjlighet att åka skidor varje dag tillsammans med lika entusiastiska skidåkare som jag.

Är det något du bävar för?

Adam: Det kommer att vara jobbigt att lämna alla vänner här hemma och att flytta hemifrån.

Isa: Jag bävar mest för att jag måste göra allt helt själv, alltså att mamma och pappa inte kommer att vara tillgängliga varje dag som de är när jag bor hemma.

Emma: Inte nu längre, för nu vet jag vad som krävs av en. Till exempel att kunna fixa skidor, laga mat och passa tider.

Vad kommer du att sakna mest från SSLK?

John: 2002-grabbarna och tjejerna – jag hade de roligaste stunderna i mitt liv med er! Sen kommer jag sakna tränarna så klart.

Ture: Alla kompisar i SSLK, men förhoppningsvis kommer man att träffas på tävlingar och annat.

Fabian: Gemenskapen och kompisgänget – att alltid få känna sig välkommen.

Carl: Jag kommer nog att sakna det mesta, men mest sammanhållningen som vi hade i U16. Den kunde  nog nästan inte varit bättre.

Vilka är dina bästa tips och råd till dina yngre klubbkompisar som funderar på skidgymnasium?

Fabian: Ta fysträningen 110% seriöst. Det är även superviktigt att hänga med i skolan trots många dagar på läger. Behåll fokus även om du blir skadad.

Isa: Mina bästa råd är att ha kul och vilja träna och tävla mycket. Jag tycker också att det är bra att vara noggrann med det man gör, så att man vet att jag gör rätt och inte fuskar eller hittar genvägar.

Melvin: Besök de gymnasium du tycker verkar vara intressanta, inte bara ditt förstahandsval, och bilda dig en egen uppfattning. Försök att inte lyssna så mycket på vad andra tycker och tänker, det är så mycket rykten hela tiden. Kom igång att stötta och peppa varandra hela vägen genom U16 både på träning och tävling. Har man kul och trivs så kommer även resultaten.

Cissi: Ett bra tips är att skapa kontakter över klubbgränsen när man är på tävlingar och läger så att man har kompisar utanför klubben redan innan man börjar på skidgymnasiet. Ett annat tips är att fortsätta med andra sporter så länge man kan. Dels är det roligt med variation, dels får man en bättre och bredare fysprofil som man har glädje av i skidåkningen. Men viktigast är nog att ha kul!

Vi i SSLK önskar alla tio åkare lycka till på sina skidgymnasier!

 

Skribent: Marlene Roos
Epost: This is a mailto link

LIVERESULTAT

 

 

 

Bli medlem?

Här finns information om att bli medlem och länk till medlemsansökan

 

Ny adress?

Glöm inte att meddela administratören för din grupp och This is a mailto link om du ändrar e-post eller telefonnummer.

Postadress:
Sollentuna SLK - Skidor
Box 721
19127 Sollentuna

Besöksadress:
Väsjöbacken
19248 Sollentuna

Kontakt:
Tel: 08929161
E-post: This is a mailto link

Se all info

Huvudsponsorer

Cramo

Samsyn Väsjön

 

Samarbetspartner Guld

Rossignol

 

Samarbetspartner Silver

Adtraction

Alpingaraget

 

Samarbetspartner Brons

Avanti Alpin

Sollentuna Bildemontering

Susanne Persson Fastighetsförmedling AB

Mountain lodge & resort - www.klovsjopanorama.se